Empat Wanita Hitam Mencari Kursi Di Majlis King County

Empat Wanita Hitam Mencari Kursi Di Majlis King County – Ini adalah musim pilihan raya di King County dan beberapa kerusi di King County Council siap diambil. Tahun ini, dengan menggunakan tenaga yang dirasakan semasa kitaran pilihan raya tahun lalu, wanita kulit hitam terus berada di barisan depan politik di seluruh negara dan di Washington State.

Empat Wanita Hitam Mencari Kursi Di Majlis King County

 Baca Juga : Menilik Berbagai Manfaat dari Economic Development Council of Seattle and King County

edc-seaking – Saudia J. Abdullah, Lydia Assefa-Dawson, Shukri Olow dan Ubax Gardheere adalah empat wanita kulit hitam yang ingin membawa tenaga baru dan bertenaga untuk berpolitik di Pasifik Barat Laut, kerana keempat-empat mereka bersaing untuk merebut kerusi di Majlis Raja County.

Assefa-Dawson dan Abdullah sama-sama mencalonkan diri untuk kerusi dewan District 7 District. Dawson, wanita kulit hitam pertama keturunan Afrika yang memenangi kerusi di Majlis Bandaraya Federal Way, membawa banyak pengetahuan dan pengalaman mengenai pencalonannya. Dia adalah Koordinator Kecukupan Keluarga dengan Penguasa Perumahan King County, dan juga mempengerusikan Jawatankuasa Penasihat Cukai Penginapan Persekutuan, bertugas di jawatankuasa yang mengawasi keselamatan awam, taman dan perkhidmatan manusia dan menganggotai Jawatankuasa Undang-Undang, Keselamatan dan Keadilan Daerah.

“Untuk mencapai kemajuan dalam tantangan terberat di wilayah kami, kami memerlukan perspektif dan pengalaman baru yang mewakili wilayah kami di King County Council,” kata Dawson. “Saya membawa perubahan positif dan adil, dengan fokus pada komuniti yang sihat dan kuat yang memberi manfaat kepada setiap jiran.”

Abdullah, anggota Delta Sigma Theta Sorority and Leadership esok, menganggotai Lembaga Etika Jalan Persekutuan dan Lembaga Penasihat Pembela Awam King County.

Isu-isu yang diutarakan oleh Abdullah termasuk ekonomi dan infrastruktur, pendidikan dan perkhidmatan belia, keselamatan dan kesihatan masyarakat, perumahan, kepelbagaian dan inklusi. Sebagai seorang ibu, aktivis komuniti dan pekerja lama di County , Abdullah percaya melakukan pekerjaan untuk membina masa depan.

“Saya mencalonkan diri untuk King County Council, District 7 kerana South King County telah lama diabaikan,” kata Abdullah. “Walaupun kami menerima perkhidmatan sosial, kami sangat kekurangan peluang ekonomi yang tepat. Sudah tiba masanya untuk mula membuat pelaburan strategik di South King County, dan saya akan berusaha tanpa lelah untuk mendapatkan hasil dan melihat idea kami untuk kemajuan komuniti ini membuahkan hasil. “

Shukri Olow mencalonkan diri untuk kerusi Majlis Raja County yang kini dipegang oleh Dave the Upthegrove di District 5.

yang menggambarkan dirinya sebagai seorang ibu, penganjur komuniti, calon doktor dan kini menjadi calon Majlis Daerah King County 5 – kini bekerja di King County, dan sebelumnya bekerja di Lembaga Perumahan Seattle dan Sekolah Awam Seattle. Dia berkhidmat di beberapa lembaga termasuk Kent Youth and Family Services, Kent YMCA, One America Votes dan Somalia Health Board.

Keutamaan Olow dalam kempennya adalah keadilan undang-undang, perkhidmatan manusia dan perniagaan, iklim, pekerja dan perumahan yang tahan lasak.

“Dalam beberapa minggu dan bulan mendatang, saya tidak sabar untuk mendengar dan mendengar secara aktif,” kata Olow. “Yang paling penting saya teruja dengan peluang untuk membuat platform bersama komuniti dan memusatkan suara mereka dan pengalaman hidup mereka yang berharga.”

Mencabar Reagan Dunn untuk kerusi Majlis Daerahnya di Daerah 9 adalah Ubax Gardheere. Gardheere, ibu bapa yang terdiri daripada tiga orang tua, adalah penganalisis politik, ahli strategi, pembangun kuasa kolektif, dan penderma, penyokong dana dan penganjur yang fokus pada penyembuhan dasar dan sistemik.

Gardheere, yang telah menjadi penduduk King County selama 25 tahun, kini menjadi Pengarah Bahagian Pembangunan Bersamaan untuk Pejabat Perancangan dan Pembangunan Komuniti Kota Seattle. Dia sebelumnya berkhidmat sebagai Pengarah Program untuk Puget Sound Sage, dengan memberi tumpuan kepada dasar penggunaan tanah, perumahan mampu milik, keadilan kaum dan pembangunan berorientasi transit yang adil bersama dengan banyak tanggungjawab membuat dasar lain.

Kepelbagaian ada dalam darah Gardheere. Sebagai wanita berkulit hitam dan sebagai keturunan Afrika, dia tidak menyesal untuk siapa dia, gaya kepemimpinannya dan siapa / apa yang dia dukung.

“Identiti saya yang multi-kompleks, multi-dimensi, tanda hubung menjadi tidak menyesal,” kata Gardheere. “Itu menjadikan saya orang kulit hitam yang tidak disengajakan, Muslim yang tidak disukai, orang Somalia yang tidak bertafakur dan orang Amerika yang tidak disukai.”

“Saya merancang untuk berusaha membuka sepenuhnya potensi ekonomi tempatan kita dengan membongkar halangan dan memperluas peluang untuk semua King County tanpa mengira bangsa atau latar belakang ekonomi sosial,” tambah Gardheere. “Saya berada dalam posisi unik untuk memajukan penyelesaian yang disesuaikan untuk mengatasi tantangan umum yang rumit hari ini dengan pengalaman hidup saya, mengatur latar belakang dan potongan kebijakan.”

Inilah pemimpin wanita kulit hitam hari ini untuk anda pilih untuk Majlis Raja County.

Sama seperti pada tahun 2020 wanita kulit hitam terus memimpin di negara ini dan negeri ini untuk mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif, sihat, ekonomi dan bersikap toleran antara kaum, dan bergantung pada hasil dalam kitaran pilihan raya yang akan datang, Majlis Raja County boleh kelihatan jauh berbeza daripada yang berlaku hari ini.